Γαστρονομία

 

 

Το ηφαιστειακό έδαφος και το ιδιαίτερο μικροκλίμα της Σαντορίνης έχουν σαν αποτέλεσμα να καλλιεργούνται και να μεγαλώνουν μια σειρά από προϊόντα μοναδικά στη γεύση. Από τα διάσημα κρασιά και το ντοματάκι μέχρι τη φάβα η Σαντορίνη σας προτείνει μια σειρά από γεύσεις που θα ανακαλύψετε στα εστιατόρια και τις αγορές του νησιού.

Κρασί

Μια σειρά από παράγοντες δημιουργούν ένα μοναδικό στον κόσμο μικροκλίμα, που συντελεί στην πλήρη ωρίμανση των σταφυλιών και τους χαρίζει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους (υψηλή δροσιστική οξύτητα, υψηλός αλκοολικός τίτλος κ.α.). Οι βροχές είναι ελάχιστες και δεν υπάρχουν πηγές. Ωστόσο το αμπέλι δεν υποφέρει από ξηρασία. Λόγω της συνεκτικότητας του εδάφους οι βροχές του χειμώνα εισχωρούν στο έδαφος που τις κρατά στο βάθος. Το καλοκαίρι οι ακτίνες του ήλιου τραβούν το νερό πάλι προς την επιφάνεια τροφοδοτώντας τα φυτά. Το καλοκαίρι ανακουφίζονται και από τις θαλάσσιες ομίχλες που καλύπτουν τη νύχτα το νησί με ένα πέπλο σαν βαμβάκι που ρίχνει αρκετές σταγόνες νερού. Τέλος τα μελτέμια του Αυγούστου επεμβαίνουν και εμποδίζουν την υγρασία να συγκεντρώνεται πάνω στα σταφύλια, εξαλείφοντας τον κίνδυνο ανεπιθύμητων ασθενειών.  

Ο αμπελώνας της Σαντορίνης είναι ένας από τους παλαιότερους στη Μεσόγειο. Τα σταφύλια μεγαλώνουν μέσα στις παραδοσιακές «κουλούρες» και δίνουν κρασιά με μοναδικό χαρακτήρα και γεύση. Το Βινσάντο είναι το πιο διάσημο κρασί της Σαντορίνης, ενώ οι ποικιλίες ασύρτικο, αθήρι, μαυροτράγανο κ.α. παράγουν κρασιά με δυνατή γεύση.

Ντοματάκι

Η ντομάτα Σαντορίνης είναι μοναδική τόσο σε εμφάνιση όσο και σε γεύση. Μικρό μέγεθος, σκληρό δέρμα και εκρηκτική γεύση το καθιστούν ένα από τα προϊόντα του νησιού που δεν πρέπει να χάσετε. Θα το βρείτε και σε πελτέ, αλλά και ως γλυκό του κουταλιού.

Κάππαρη

Η κάπαρη παίζει σημαντικό ρόλο στη κουζίνα της Σαντορίνης. Εκτός από τους καρπούς, μπορείτε να βρείτε και τα φύλλα του, που συνοδεύουν πολλά πιάτα και κυρίως την παραδοσιακή σαντορινιά σαλάτα.

Φάβα

Η ποικιλία φάβας που βρίσκεται στη Σαντορίνη είναι μοναδική σε ολόκληρο τον κόσμο και καλλιεργείται στο νησί εδώ και 3.500 χρόνια. Η φάβα, που συνήθως συνοδεύεται από κρεμμύδι και κάπαρη, είναι ένα από τα πιο εμβληματικά πιάτα του νησιού που αξίζει να δοκιμάσετε και να πάρετε μαζί σας.

Κατσούνι

Κατσούνι είναι το όνομα που δίνουν οι ντόπιοι στα αγγούρια που καλλιεργούνται στη Σαντορίνη. Είναι μεγαλύτερο από το κοινό αγγούρι και έχει παχύτερο δέρμα και περισσότερους σπόρους. Αν δεν τρυγηθεί έγκαιρα, γίνεται γλυκό και έχει γεύση πεπόνι!

Κολοκύθι

Το στρογγυλό κολοκυθάκι βγάζει καρπούς μήκους 5-6 εκ. και χρώματος ανοιχτού πράσινου. Οι σπόροι έχουν μέση περίοδο βλάστησης 7-10 ημέρες και ωριμάζουν σε περίπου 45 ημέρες. Οι σπόροι κολοκύθας πρέπει να φυτευτούν σε βάθος 2-3 cm και σε απόσταση 120-150 cm μεταξύ τους. 1 γραμμάριο περιέχει 6-8 σπόρους.

Μελιτζάνα

Στη Σαντορίνη βρίσκουμε τη μοναδική λευκή μελιτζάνα. Με πιο γλυκιά γεύση γίνεται μελιτζανοσαλάτα, ενώ πολλές φορές αντικαθιστά την κλασική μελιτζάνα στον μουσακά.